Vormen van cybercrime

De meest voorkomende vormen van cybercrime waar je als ondernemer mee te maken kan krijgen, vind je hieronder.  Naast een korte uitleg krijg je per onderwerp tips om het te voorkomen en lees je welke acties je moet ondernemen als je slachtoffer bent geworden.

Ransomware

Ransomware is software waarmee een computersysteem wordt ‘gegijzeld’.  Pas na betaling aan de cybercriminelen krijg je weer toegang tot je bestanden.

Factuurfraude

Fraudeurs vervangen de bankgegevens van het bedrijf dat de factuur heeft opgesteld door hun eigen bankgegevens om zo de gefactureerde bedragen te innen.

DDoS aanval (website)

Een DDoS-aanval (voluit: Distributed Denial of Service) is een aanval waarbij een website platgelegd wordt.

Phishing via de telefoon

Malware

Malware is schadelijke software die speciaal is ontworpen om toegang te krijgen of een computer te beschadigen zonder medeweten van de eigenaar.

Verkoop fraude

CEO Fraude

Bij CEO fraude stuurt iemand, zogenaamd uit naam van de CEO van het bedrijf,  een e-mail naar een financieel medewerker met de vraag om snel en vertrouwelijk een bedrag over te maken.

QR code fraude

Phishing en smishing

Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens van gebruikers. Dit gebeurt via (massaal verzonden) e-mails, online handelsplaatsen of berichten op social media.

 


Overige vormen: