Ransomware?

Ransomware is software waarmee een computersysteem wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Er wordt vaak gevraagd om te betalen met bitcoins of een andere cryptomunt. In veel gevallen is er echter maar één oplossing: de back-up terugzetten. Het is dan ook essentieel altijd een goede back-up voorhanden te hebben van bestanden. Zonder een back-up, is de kans op het terugkrijgen van uw bestanden klein.

Wat te doen bij ransomware?

  • Als je geluk hebt, zijn de makers van de ransomware opgepakt of heeft de politie ontsleutelingsgegevens weten te bemachtigen. Voor een overzicht van alle ransomware die je zelf kunt ontsleutelen, kijk je op de politie-website No More Ransom. Niet voor iedere vorm van ransomware is een oplossing.
  • Een andere optie is het terugplaatsen van een back-up. Dan moet zo’n (recente) back-up er natuurlijk wel zijn. Eentje die niet is versleuteld door de ransomware. Bedenk dat je de ransomware wel moet verwijderen voordat je de bestanden terugplaatst, bijvoorbeeld door de computer opnieuw te installeren.
  • Heb je zelf geen back-up gemaakt? Dan is er een kans dat Windows dit automatisch heeft gedaan via schaduwkopieën:
    - Klik met rechts op een bestand of map.
    - Selecteer Eigenschappen > tabblad ‘Vorige versies’.
    - Kijk of er een oudere versie staat die hersteld kan worden.
  • Scan je systeem met virussoftware en malware scanner (malwarebytes)
  • Het is ook de moeite waard om data herstelsoftware te proberen. Een goede optie is het gratis programma Recuva.
  • Bewaar bewijsmateriaal en doe aangifte bij de politie.

    PS: Betalen van ransomware raden we sterk af: de kans dat je computer daadwerkelijk wordt vrijgegeven is klein. Daarnaast houd je het systeem in stand door te betalen.

Ransomware voorkomen

Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browseraanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. 

  • Installeer een goede virusscanner.
  • Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. 
  • Schakel geen macro's in bij Office-documenten van derden, zeker niet als daar in het document om wordt gevraagd.
  • Ransomware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel  bestandsextensies weergeven, zodat je de vermomming kunt doorzien.
  • Maak back-ups! Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen. Hoe je een back up maakt, lees je hier.
  • Overweeg om software aan te schaffen die je systeem monitort. Deze beveiligingssoftware alarmeert direct wanneer bestanden versleuteld worden en kan dit proces stopzetten. Digitale experts kunnen je hierbij helpen.

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb